Wat houd comfortzone in?


Er zijn verschillende betekenissen te vinden op het internet voor het woord “comfortzone”, maar degene die er het meest op aansluit, is deze: een situatie waarin men zich bekend, veilig en prettig voelt.

Eigenlijk kun je het zien als een gebied in je dagelijks leven zonder risico. Het veilige café waar je iedereen kent of die baan die je eigenlijk niet zo leuk vindt, maar die je wel een middelmatig salaris oplevert. Dit zijn allemaal dingen die binnen je veilige kring van je comfortzone liggen. Niet per se iets slechts, zou je misschien denken. Dat klopt ook, maar soms kan het ook goed zijn om uit je comfortzone te stappen.

 

Vaak blijven we in de comfortzone zitten uit angst voor het onbekende, onzekerheid of omdat we bang zijn te verliezen wat we hebben. Belemmerende overtuigingen en gedachten als ‘ik kan het niet’ houden je regelmatig tegen om uit de comfortzone te stappen.

We hebben in ons leven vaak angst voor veranderingen, zowel op ons werk als privé. Veranderingen kunnen leiden tot paniek en stress